Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011

Ικανοποίηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ για το νέο πρωθυπουργό; ΑΥΤΟ ΦΟΒΟΜΑΣΤΑΝ

Θετικά αντέδρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι στην ανακοίνωση για... 
τον νέο μεταβατικό πρωθυπουργό της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο. Την επίσημη ανακοίνωση της Ελλάδας χαιρέτισε και η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα. «Η συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την πρόθεση της να συνεργαστεί με όλους τους Έλληνες ηγέτες.«Έχουμε τονίσει εδώ και καιρό την ανάγκη για ευρεία πολιτική συναίνεση στα μέτρα που απαιτούνται για να βγει η Ελλάδα από την βαθιά οικονομική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε θερμά αυτήν την είδηση», αναφέρουν στη δήλωση τους Ρομπάι και Μπαρόζο.
Σημειώνουν ταυτόχρονα ότι αν και αυτή θα είναι μια μεταβατική κυβέρνηση θα έχει εξαιρετικά μεγάλο φόρτο εργασίας.
Όπως επισημαίνουν, θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα το δεύτερο πρόγραμμα της οικονομικής βοήθειας όπως προβλέπεται στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 27ης Οκτωβρίου, ενώ η εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων με τους ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να πραγματοποιηθεί όπως έχει σχεδιαστεί στις αρχές του 2012.
«Είναι σημαντικό για τη νέα ελληνική κυβέρνηση να στείλει ένα ισχυρό διακομματικό μήνυμα επιβεβαίωσης στους Ευρωπαίους εταίρους ότι δεσμεύεται να κάνει ότι χρειαστεί για να βάλει το χρέος σε μια σταθερά πτωτική πορεία, αναφέρουν οι δύο ηγέτες στο μήνυμα τους και προσθέτουν: "Η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να συμβαδίζει με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη μετατροπή του αναπτυξιακού δυναμικού της Ελλάδας και για τη δημιουργία των θέσεων εργασίας που είναι τόσο απαραίτητες».
«Επαναλαμβάνουμε ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα συνεχίσουν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει τον εαυτό της».
Από την πλευρά της, η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ρουμάνο πρόεδρο στο Βερολίνο, εξέφρασε την πρόθεσή της να συνεργαστεί με όλους τους Έλληνες ηγέτες, ερωτηθείσα σχετικά με την ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Ελλάδα από τον Λουκά Παπαδήμο, είπε επίσης ότι επιθυμεί ευρεία πολιτική στήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.


Χαιρέτισαν οι ΗΠΑ την επιλογή Παπαδήμου
«Είμαστε ικανοποιημένοι με τον διορισμό του και από τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στην Ελλάδα για την ανάγκη να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις στη χώρα, που έχουν αναληφθεί προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Μάρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στάση αναμονής για την ανακοίνωση και των μελών της νέας κυβέρνησης τηρεί το ΔΝΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ θα προβεί σε δηλώσεις από την Κίνα όπου βρίσκεται σε επίσημο ταξίδι, ωστόσο ήδη εκφράζεται ικανοποίηση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.
ΠΗΓH: ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: