Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΗΣΑΥΡΙΖΕΙ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΣΙΡΙΑΛ... ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΪΒΑΝΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΜΑΝΙΑΣ!

Η τουρκική οικονομία γνωρίζει μεγάλες δόξες εξαιτίας της εξαγωγής τουρκικών σειρών σε χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων φυσικά και η Ελλάδα.
Οι τουρκικές σειρές έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία σε ανταπόκριση σε χώρες όπως τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή και η Νότιος Αφρική. Το ζήτημα

όμως δεν είναι η ανταπόκριση που έχουν σε επίπεδο τηλεθέασης, αλλά το συνάλλαγμα που μετατρέπεται σε τουρκικές λίρες, αφήνοντας στα ταμεία της Τουρκίας ποσά που ούτε οι ίδιοι δεν πιστεύουν.
Μόνο για την χρονιά που φεύγει η Τουρκία κέρδισε 60 εκατομμύρια δολάρια από την εξαγωγή τουρκικών σειρών. Αυτή την στιγμή περισσότερα από 100 σήριαλ παρακολουθούνται από τηλεθεατές σε 20 χώρες ανά τον κόσμο, στις οποίες φυσικά συμπεριλαμβάνεται και η δική μας.
«Φέτος κάναμε το μεγάλο άνοιγμα στα Βαλκάνια»,δήλωσε ο Fırat Gülgen, διευθύνων σύμβουλος της Calinos Holding, υπ’αριθμον ένα εταιρείας διανομής των υπερ-παραγωγών της γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, η Calinos ευθύνεται για το 80% που εξάγονται από την Τουρκία προς το εξωτερικό. Πελάτες της; Η Σερβία, η Κροατία, η Τσεχία, η Ρουμανία, η Πολωνία η Ουγγαρία και φυσικά η Ελλάδα. Όμως οι Τούρκοι πωλούν σήριαλ ακόμη και σε χώρες της Απω Ανατολής, όπως η Σινγκαπούρη, η Μαλαισία, η Ταϋλάνδη, η Ινδονησία, η Ταϊβάν, ακόμη και η Ιαπωνία!
Ο κος Gülgen δήλωσε στην συγκεκριμένη εφημερίδα ότι η τιμή αγοράς ενός επεισοδίου τουρκικού σήριαλ ξεκινά από 500 δολάρια και φθάνει τα 15.000 δολάρια. Μάλιστα, ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο ήδη ετοιμάζει ντοκυμαντέρ αφιερωμένο στις τουρκικές σαπουνόπερες, συνδέοντας το θέμα με τις επιπτώσεις που έχει κάτι τέτοιο ακόμη και στον τουρισμό. Μάλιστα, τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι χιλιάδες τουρίστες βρέθηκαν στην χώρα αφότου είδαν κάποια τουρκική σειρά ή άκουσαν κάτι για κάποιοι σήριαλ.
Σε πρόσφατο δημοσίευμά του, το περιοδικό Time ανέφερε ότι οι τουρκικές σειρές έχουν καταστεί ο άσος στο μανίκι του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Νταγίπ Ερντογάν, εξαιτίας των κερδών που αποφέρουν στην τουρκική οικονομία. Το θέμα έγινε ακόμη και μελέτη στο πανεπιστήμιο του Bahçeşehir, όπου κοινωνιολόγοι έχουν αναγάγει τα σήριαλ στην ήρεμη δύναμη της τουρκικής οικονομίας
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: