Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012

Το Ιράν παρήγαγε και δοκίμασε με επιτυχία ράβδους καυσίμου για χρήση στα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας που διαθέτει,,,
, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση, αψηφώντας τις διεθνείς απαιτήσεις να σταματήσει την ευαίσθητη πυρηνική εργασια. Οι ράβδοι, που περιέχουν φυσικό ουράνιο, κατασκευάστηκαν στο Ιράν και έχουν εισαχθεί στον πυρήνα του ερευνητικού πυρηνικού αντιδραστήρα της Τεχεράνης, ανέφερε η τηλεόραση.
Ράβδοι πυρηνικού καυσίμου περιέχουν μικρούς σβόλους καυσίμου, συνήθως ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού, που είναι φτιαγμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να εκπέμπουν τη θερμότητα που παράγεται από τον πυρηνικό αντιδραστήρα χωρίς να λιώνουν.

"Αυτό το μεγάλο επίτευγμα θα μπερδέψει τη Δύση, επειδή οι δυτικές χώρες είχαν βασιστεί σε μια πιθανή αποτυχία του Ιράν να παραγάγει πλάκες πυρηνικού καυσίμου", ανέφερε η εφημερίδα Tehran Times. 

Η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στις δυτικές δυνάμεις και το Ιράν μετά την έκθεση της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας του ΟΗΕ το Νοέμβριο, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη φαίνεται να έχει εργαστεί στο σχεδιασμό πυρηνικού όπλου. Η έκθεση ανέφερε ότι είναι πιθανόν να συνεχίζεται η μυστική έρευνα για το σκοπό αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: