Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Ιράν: Η απόφαση για το Fordow αλλάζει τα δεδομένα;


Σύμφωνα με δημοσίευμα των NEW YORK TIMES, ο επικεφαλής Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Fereydoon Abbasi, αποκάλυψε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα το Ιράν θα συνεχίσει τη... διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου υπογείως ώστε να μην κινδυνεύει το πυρηνικό του πρόγραμμα από ενδεχόμενους βομβαρδισμούς στο βαθμό που κινδυνεύει σήμερα.

Ο εμπλουτισμός ουρανίου από το Ιράν θα συνεχιστεί στις υπόγειες εγκαταστάσεις του FORDOW που έχουν ήδη κατασκευαστεί στο κεντρικό Ιράν, κοντά στην πόλη Νατάνζ, ειδικά για αυτόν ακριβώς το λόγο. Υψηλής ποιότητας εμπλουτισμένο ουράνιο, σχετικά με τα επίπεδα καθαρότητάς του, είναι σε θέση να παραχθεί από το συγκεκριμένο σταθμό FORDOW, όπως σχολιάζει η Ιρανική εφημερίδα KAYHAN


Στη Δύση κάνουν ήδη λόγο για νέα πρόκληση από μεριάς του Ιράν ενώ τονίζουν ότι αν και εφόσον υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σενάριο, θα αποτελέσει ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα προς τη Δύση: «Εμείς δεν αναστέλλουμε τις δραστηριότητές μας ακόμη και υπό την απειλή στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Κάποιες διπλωματικές πηγές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών, ανέφεραν στο REUTERS ότι έχουν ήδη εντατικοποιηθεί οι εργασίες στο πυρηνικό εργοστάσιο FORDOW από τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο απαιτούμενος εξοπλισμός εγκαταστάθηκε στο FORDOW από πέρσι, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: