Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012

Βρετανικό πολεμικό πλοίο επαναπροκαλεί εντάσεις στα νησιά ΦόκλαντΛΟΝΔΙΝΟ. Η Βρετανία στέλνει ένα από τα πιο εξελιγμένα πολεμικά της πλοία στο Νότιο Ατλαντικό, μια κίνηση που έχει ενοχλήσει και προβληματίσει το Υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής, καθώς εντάσεις υποβόσκουν στην περιοχή των επίμαχων νησιών Φόκλαντ.

Ένας Βρετανός κυβερνητικός επίτροπος.... έχει προγραμματιστεί να μεταβεί στα νησιά, τον Ιούνιο, ώστε να λάβει μέρος στον εορτασμό της 30ης επετείου της Βρετανίας για την νικηφόρα ανακατάληψη των νησιών.Η στρατιωτική αυτή επέτειος, καθώς και βρετανικές πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ευρύτερο αρχιπέλαγος -480 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών Νοτίου Αργεντινής- για την άντληση πετρελαίου, αποτελούν πηγές μόνιμης τριβής μεταξύ των δύο χωρών.

Στην αυξανόμενη βρετανική δραστηριότητα ήρθε να προστεθεί και η ανακοίνωση για τη συμμετοχή του πρίγκιπα Γουίλιαμ, σε άσκηση έρευνας και διάσωσης της βασιλικής πολεμικής αεροπορίας, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα προκλητικό.


Την Τρίτη, η Αργεντινή κατήγγειλε φήμες που έκαναν λόγο για "στρατιωτικοποίηση" της διαφοράς της με τη Βρετανία και εξέφρασε την αποδοκιμασία της για την υποτιθέμενη συμβολικότητα της αποστολής του πρίγκιπα Γουίλιαμ με τη "στολή του κατακτητή".


Πέρυσι, η Πρόεδρος της Αργεντινής, Χριστίνα Φερνάντεζ, περίγραψε την Βρετανία ως μια "χονδροειδή αποικιακή δύναμη σε παρακμή" για την άρνησή της να έχει συνομιλίες για το καθεστώς του νησιωτικού συμπλέγματος.


Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ανταπάντησε αυτόν τον μήνα, κατηγορώντας την Αργεντινή για "αναζωπύρωση της αποικιοκρατίας". Δήλωσε επίσης, πως η κυριαρχία των Νησιών Φόκλαντ δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και πως για τη Βρετανία η προστασία των νησιών και οι επιθυμίες των κατοίκων τους, είναι υψίστης σημασίας.


Το Λονδίνο που διατηρούσε τον έλεγχο των νησιών από το 1833, ενεπλάκη σε πολεμική σύρραξη με την τότε δικτατορική κυβέρνηση της Αργεντινής η οποία διενήργησε απόβαση το 1982. Η Βρετανία αντέδρασε στέλνοντας ναυτική δύναμη 43 πολεμικών σκαφών και μεγάλο αριθμό στρατευμάτων με σκοπό την ανακατάληψη των νησιών. Η σύρραξη διέρκησε 74 ημέρες και ολοκληρώθηκε με την παράδοση της Αργεντινής στις 14 Ιουνίου 1982 και την επιστροφή των νησιών σε βρετανικό έλεγχο. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, έχασαν τη ζωή τους 649 Αργεντινοί στρατιώτες, 255 Βρετανοί και τρεις άμαχοι των Φόκλαντ.

Παραμένει η πιο πρόσφατη στρατιωτική εμπλοκή του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμμαχικά κράτη και η μόνη εξωτερική σύρραξη της Αργεντινής από τη δεκαετία του 1880.


Τον Δεκέμβριο, το Νοτιοαμερικάνικο μπλοκ συναλλαγών Mercosur συμφώνησε ότι τα πλοία που πλέουν υπό σημαία Νήσων Φόκλαντ «θα απαγορευτούν να δέσουν σε οποιοδήποτε λιμάνι σε αλληλεγγύη με την Αργεντινή».


Το αντιτορπιλικό HMS Dauntless, της κλάσης "Daring", που θεωρούνται απ’τα πιο προηγμένα και ισχυρά σκάφη αεράμυνας στον κόσμο, θα καταπλεύσει την ερχόμενη Τρίτη στο Νότιο Ατλαντικό, για να αντικαταστήσει κατά τους επόμενους μήνες ένα άλλο πλοίο σε περιπολία.


Με έντονα χαρακτηριστικά stealth, το σκάφος έχει υπογραφή ραντάρ αντίστοιχη ενός μικρού αλιευτικού και με πανίσχυρα ραντάρ μέχρι και αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων, εκπληρώνει απόλυτα τους σκοπούς επίδειξης στρατιωτικής ισχύος.


"Πλοία του Βασιλικού Ναυτικού επισκέπτονται συχνά την περιοχή" δήλωσε ο William Hague, Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας και χαρακτήρισε την κίνηση "ρουτίνας" και από καιρό προγραμματισμένη.


"Θα είμαστε πάντα σε θέση να υπερασπιστούμε τους Νήσους Φόκλαντ, αν χρειαστεί, αν και δεν υφίσταται καμία στρατιωτική απειλή αυτή τη στιγμή στην αντίληψη μας".


Πηγές: National Post

Φωτό: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: