Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Προσβολές με Hellfire στα «Καράβια» -Τα ΑΗ-64DHA της ΑΣ σε πλήρη δράση (βίντεο)

Βολή αντιαρματικού πυραύλου AGM-114K Hellfire πραγματοποίησαν εχθές δύο ελικόπτερα Apache AH-65DHA Longbow του 2ου ΤΕΕΠ στο πεδίο βολής «Καράβια» το οποίο βρίσκεται νότια της Ύδρας. Ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε βολή του συγκεκριμένου πυραύλου από τα νεοαποκτηθέντα AH-64DHA της Αεροπορίας Στρατού. Η βολή έγινε...
από ζεύγος ελικοπτέρων όπου το πρώτο έφερε τον πύραυλο και το δεύτερο πραγματοποιούσε την κατάδειξη του στόχου.
Οι καιρικές συνθήκες κατά την πραγματοποίηση της βολής του Hellfire ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς με αποτέλεσμα την περιορισμένη ορατότητα, ισχυρό άνεμο αλλά και βροχή, ενώ επιπρόσθετα αυτή έγινε σε θαλάσσιο περιβάλλον από χαμηλό ύψος εκτόξευσης 25 μέτρων και με ταχύτητες που κυμαίνονταν μεταξύ 70 και 80 κόμβων (130χ.α.ω – 150 χ.α.ω) .

Η βολή ήταν επιτυχημένη παρά τις αντίξοες συνθήκες οι οποίες επηρεάζουν την κατάδειξη του στόχου. Η καθοδήγηση του πυραύλου πραγματοποιήθηκε μέσω ακτινοβολίας λέιζερ από τον καταδείκτη λέιζερ του ελικοπτέρου. Ο τελευταίος περιέχεται στο συγκρότημα αισθητήρων TADS/PNVS και πιο συγκεκριμένα στην μονάδα TADS η οποία εκτός του καταδείκτη διαθέτει FLIR  και κάμερα ημέρας υψηλής ευκρίνειας CCD. Το βλήμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν το AGM-114K1 HEAT 633 από τα οποία είχε προμηθευτεί η ΑΣ το 2006.
Η έκδοση «-Κ1», η οποία είναι καθοδήγησης μέσω ακτινοβολίας λέιζερ περιλαμβάνει ανθεκτικότητα στα αντίμετρα των ηλεκτροοπτικών συστημάτων, καλύτερη απόδοση εν μέσω καπνού, σκόνης και σταγονιδίων νερού – εξ ου και η χρησιμότητά της στις συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη συγκεκριμένη δοκιμαστική εκτόξευση), ενώ  διαθέτει αυτόματη επαναφορά εγκλωβισμού στο σημείο κατάδειξης εάν για κάποιο λόγο αυτή χαθεί.
Από άποψη εμβέλειας το βλήμα μπορεί να εκτοξευθεί εναντίον στόχων σε ελάχιστη απόσταση 500 μέτρων και μέγιστη 8 χλμ. Βέβαια εκκρεμεί η παραγγελία βλημάτων AGM-114L καθοδήγησης ραντάρ χάρη στην οποία γίνεται εκμετάλλευση του μεγάλου πλεονεκτήματος της νέας έκδοσης του ελικοπτέρου του ραντάρ FCR AN/APG-78. Πρόκειται για ένα σύστημα που εκπέμπει στην ζώνη  Ka (27-40 GHz) και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή των 35GHz.
Χρησιμοποιείται μία περιστρεφόμενη κεραία που καλύπτει 3600 και εκτελεί έρευνα, εντοπισμό, επισήμανση, κατηγοριοποίηση και προτεραιότητα εμπλοκής στόχων. Ιχνηλατεί έως και 256(!) στόχους κατά θέση, ταχύτητα και κατεύθυνση και καθορίζει 16 στόχους υψηλής προτεραιότητας. Παρέχει μέγιστη εμβέλεια 8 χλμ για κινούμενους στόχους και καλύπτει γεωγραφική έκταση 55Km2  . Να σημειωθεί ακόμη ότι το σύστημα παρέχει και διαμόρφωση εναερίων στόχων (Air Targeting Mode)
Με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων ραντάρ και AGM-114L είναι δυνατή η πολλαπλή εκτόξευση βλημάτων κατά στόχων σε οποιεσδήποτε αντίξοες καιρικές συνθήκες ή συνθήκες ορατότητας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σκόπευση μέσω λέιζερ.
Να σημειωθεί πως σε θαλάσσιο περιβάλλον η προηγούμενη φορά που είχε πραγματοποιηθεί βολή πυραύλου Hellfire AGM-114K-1 ήταν το 2007 από ελικόπτερο ΑΗ-64  στο ΠΒΚ.Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: