Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2012

Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν «κάτι πολύ σημαντικό» ...ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν τη μυστική βάση του Χίτλερ στην Ανταρκτική! --- Εντυπωσιακό πείραμα στην Ανταρκτίδα© Photo: "Вести.Ru"


Μάχη με το χρόνο δίνει ομάδα Ρώσων επιστημόνων στην Ανταρκτική η οποία πραγματοποιεί δοκιμαστική γεώτρηση στη λίμνη Βοστόκ. Ανησυχία έχει προκαλέσει η έλλειψη επικοινωνίας εδώ και μία εβδομάδα ενώ την τελευταία φορά που μίλησαν με τη βάση είχαν τονίσει «πως είχαν βρει κάτι πολύ σοβαρό»...

Σύμφωνα με τη...
βρετανική εφημερίδα Daily Mail που ανέδειξε το θέμα, οι επιστήμονες αντιμετώπιζαν θερμοκρασίες της τάξη των  -66 βαθμοών Κελσίου, καθώς προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν τη γεώτρηση φτάνοντας στη λίμνη η επιφάνεια της οποίας βρίσκεται κάπου 3,5 χλμ. κάτω από το παχύ στρώμα του πάγου. Ο στόχος ήταν να πάρουν δείγματα νερού από τη λίμνη ηλικίας 20 εκατ. ετών έτσι ώστε να μπορέσουν να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη δημιουργία ζωής στον πλανήτη μας.

Η γεώτρηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν την άφιξη του φονικού χειμώνα και οι επιστήμονες παγιδευτούν εκεί. Την αποστολή παρακολουθούσαν και οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν δηλώσει ότι η ρωσική ομάδα ήταν «καλύτερα προετοιμασμένη» για την εκτέλεσή της από μία αντίστοιχη αμερικανική που ετοιμαζόταν για τον ίδιο σκοπό.
Η αγωνία κορυφώθηκε καθώς επί μια εβδομάδα οι επιστήμονες δεν είχαν δώσει σημεία ζωής. Σύμφωνα με τον  δρ Τζον Πρίσκου, καθηγητή της Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα η τελευταία του επικοινωνία με την ομάδα έγινε μέσω email. Τότε οι Ρώσοι επιστήμονες ισχυρίζονταν ότι ανακάλυψαν κάτι πολύ σοβαρό. Έκτοτε δεν έχει υπάρξει άλλη επικοινωνία.
«Οι θερμοκρασίες είναι πάντα κάτω από τους -50 βαθμούς, και έχουν μόνο μια ή δύο εβδομάδες πριν παγώσουν τα πάντα»
υπογράμμισε ο Αμερικανός καθηγητής, ο οποίος σε δηλώσεις του στο usnews.com επεσήμανε πως ουδέποτε ισχυρίστηκε πως οι Ρώσοι επιστήμονες έχουν χαθεί. «Δίνουν μια μάχη με το χρόνο για να προλάβουν τον χειμώνα της Ανταρκτικής» δήλωσε ο δρ. Πρίσκου ο οποίος διαβεβαιώνει πως η ομάδα δεν έχει χαθεί.
«Η «εκκωφαντική σιωπή» των ημερών θύμιζε το κλασσικό θρίλερ «The Thing» όπου οι επιστήμονες στην Ανταρκτική είχαν βρει εξωγήινα πλάσματα στο κουφάρι ενος παγωμένου διαστημοπλοίου»,
σχολίαζε με χιούμορ η βρετανική εφημερίδα.
«Είναι σαν να δουλεύεις σε ένα ξένο πλανήτη που κανείς δεν έχει πάει πριν και δεν ξέρεις ποιον και τι θα βρεις»,
εξηγούσε στις 27 Ιανουαρίου ο Βαλερί Λούκιν του ρωσικού Ινστιτούτου εξερεύνησης Αρκτικής και Ανταρκτικής AARI (Arctic and Antarctic Research Institute) στην Αγία Πετρούπολη ο οποίος επιβλέπει το πρόγραμμα γεώτρησης.
Καθησυχαστική φαίνεται και η ερευνήτρια του πανεπιστημίου Columbia Ρόμπιν Μπελ σε δηλώσεις της στη βρετανική Daily Mail.
«Δεν θα ανησυχούσα τόσο πολύ. Όταν κάνεις κάτι τόσο σοβαρό, το τελευταίο που σε νοιάζει είναι να σπαταλάς το χρόνο σου μιλώντας με άλλο κόσμο» .
Συμπληρώνει επιπλέον πως «η εξερεύνηση της λίμνης Βοστόκ είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση για τη Ρωσία και η ομάδα του κ. Lukin η καλύτερη στις γεωτρήσεις σε όλο τον κόσμο. Ποιος ξέρει τι βρήκαν και αν αυτό σχετίζεται με την εξαφάνισή τους».
Η περιοχή της λίμνης Βοστόκ θεωρείται από τα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη. Στις 21 Ιουλίου του 1983 είχε καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία -89,4 βαθμοί C. Για τους επιστήμονες είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς το νερό της λίμνης βρίσκεται σε υγρή κατάσταση, καλυμμένο από παχιά στρώματα πάγου. Έτσι μπορούν να βρουν εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα σχετικά με την προέλευση της ζωής στον πλανήτη, πιθανόν και μικροοργανισμούς.


 -------------------------------------------

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν τη μυστική βάση του Χίτλερ στην Ανταρκτική!

Απίστευτη τροπή φαίνεται ότι παίρνει η επιστημονική έρευνα των Ρώσων βιολόγων στην Ανταρκτική. Μετά την επιτυχία της γεώτρησης στη λίμνη Βοστόκ και τον ενθουσιασμό των επιστημόνων φαίνεται ότι κοντά στη λίμνη ανακαλύφθηκε μυστικό οχυρό των...Ναζί!

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας στην περιοχή είναι πιθανό να υπάρχει μυστικό καταφύγιο των Ναζί όπου βρίσκονται μυστικά αρχεία του ίδιου του Χίτλερ.
«Θεωρείται ότι προς το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί «μετακόμισαν» στο Νότιο Πόλο όπου και ξεκίνησαν την κατασκευή μιας βάσης στη λίμνη Βοστόκ,» αναφέρει το RIA Novosti, το Ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το πρακτορείο επικαλείται τις αναφορές του Γερμανού ναυάρχου Καρλ Ντόντιζ (Karl Dontiz) το 1943 ο οποίος έγραφε ότι «ο υποβρύχιος στόλο της Γερμανίας είναι υπερήφανος που δημιούργησε ένα απόρθητο φρούριο για τον Φύρερ στην άλλη άκρη του κόσμου», στην Ανταρκτική.
Σύμφωνα με τα γερμανικά ναυτικά αρχεία, μήνες αφότου οι Ναζί παραδόθηκαν στους Συμμάχους, τον Απρίλιο του 1945, ένα υποβρύχιο τύπου U-530 έφτασε στο Νότιο Πόλο από το λιμάνι του Κιέλου.
Το πλήρωμα φημολογείται ότι κατασκεύασε μια «σπηλιά πάγου» όπου τοποθετήθηκαν πολλά κειμήλια του Τρίτου Ράιχ συμπεριλαμβανομένων των μυστικών αρχείων του Χίτλερ.
Πάνω σε αυτή την υπόθεση έγιναν και μεταγενέστεροι ισχυρισμοί ότι ένα υποβρύχιο τύπου U-977 μετέφερε από το Βερολίνο τα απομεινάρια του Αδόλφου Χίτλερ και της  Εύα Μπράουν στην Ανταρκτική με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να... κλωνοποιηθούν από το DNA τους. Στη συνέχεια το πλήρωμα του υποβρυχίου μετέβη στην Αργεντινή όπου και παραδόθηκε, αναφέρεται.
Ωστόσο οι βιολόγοι δεν φαίνονται να ασχολούνται με τις θεωρίες συνομωσίας και είναι ενθουσιασμένοι με τη γεώτρηση στη λίμνη Βοστόκ καθώς ελπίζουν να ανακαλύψουν νέες μορφές ζωής. Υπενθυμίζεται πως το νερό της λίμνης είναι σε υγρή κατάσταση, καλυμμένο από στρώμματα πάγου, τα οποία απέτρεψαν την επαφή της λίμνης με την ατμόσφαιρα για εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο έχουν εκφραστεί φόβοι ότι η λίμνη - η οποία ενδέχεται να έχει άγνωστες μορφές ζωής- θα μπορούσε να μολυνθεί από κηροζίνη, Φρέον ή άλλα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της γεώτρησης.
Το εγχείρημα θεωρείται τιτάνιο καθώς οι Ρώσοι προσπαθούν εδώ και 20 χρόνια να πετύχουν το στόχο τους αντιμετωπίζονται εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την έλλειψη πόρων και τις αμφιβολίες που κατά καιρούς εκφράζονται ως προς την ασφάλεια των επιχειρήσεων.
«Εάν πράγματι τα κατάφεραν, οι προσπάθειές τους θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο, με τον οποίο πραγματοποιούμε επιστημονικές έρευνες στην Ανταρκτική και θα μας δώσουν μια εντελώς νέα εικόνα για το τι υπάρχει κάτω από το τεράστιο στρώμα πάγου»
, ισχυρίζεται ο ειδικός για θέματα Ανταρκτικής Τζον Πρίσκου από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μοντάνα που επικοινωνεί τακτικά με τους Ρώσους συναδέλφους του, οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα ανησύχησαν την επιστημονική κοινότητα καθώς δεν είχαν δώσει σημεία ζωής για έξι ημέρες.
Η λίμνη ενδιαφέρει τους επιστήμονες καθώς ανάλογες λίμνες έχουν παρατηρηθεί στην επιφάνεια της Ευρώπης, δορυφόρου του πλανήτη Δία, και του Εγκέλαδου, δορυφόρου του Κρόνου, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους ειδικούς να κάνουν έρευνα για εξωγήινες μορφές ζωής χωρίς να εγκαταλείψουν τη Γη.
Δυστυχώς οι έρευνες φαίνεται όμως ότι φτάνουν στο τέλος καθώς από σήμερα αρχίζει ο βαρύς χειμώνας στην Ανταρκτική οι θερμοκρασίες του οποίου δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη άλλων αποστολών τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο...

----------------------------------------------------

Εντυπωσιακό πείραμα στην Ανταρκτίδα© Photo: "Вести.Ru"

© Photo: "Вести.Ru"

Παρόλο που οι έρευνες της κρυμμένης κάτω από τους πάγους της Ανταρκτίδας (ή Ανταρκτικής) λίμνης δεν έχουν αρχίσει ακόμη, ωστόσο τα αποτελέσματα του επιτυχημένου πειράματος έχουν ήδη εξαιρετική αξία,- δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Νικολάι Λαβιόροφ, σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι οι Ρώσοι επιστήμονες κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις συνεχιζόμενες από το 1991 εργασίες διάτρησης του πηγαδιού ως την ευρισκόμενη κάτω από τους πάγους της  Ανταρκτικής λίμνη Βοστόκ.
«Αυτή είναι μεγάλη κατάκτηση και τεράστια επιτυχία της ρωσικής επιστήμης. Εννοείται ότι οι ειδικοί έφτασαν ως τη λίμνη μόλις πρόσφατα και, συνεπώς, είναι πρόωρα να περιμένουμε κάποια σοβαρά δεδομένα. Παρόλα αυτά, το ίδιο το γεγονός της επιτυχούς διάτρησης του πάγου πάχους σχεδόν 4 χιλιομέτρων έχει εξαιρετικά μεγάλη επιστημονική αξία»,- είπε ο ακαδημαϊκός Λαβιόροφ.
Ανάμεσα στους ειδικούς επικρατεί ευφορία. Συγκρίνουν την κατάκτησή τους με την προσελήνωση του ανθρώπου. Με μία μόνο διαφορά. Ο άνθρωπος κατάφερε να διεισδύσει σε άλλο κόσμο, που είναι απομακρυσμένο από τη σημερινή Γη όχι σε απόσταση, αλλά χρονικά.
Η ουσία του ζητήματος συνίσταται στο ότι η λίμνη βρίσκεται κάτω από τους πάγους πάχους σχεδόν 4 χιλιομέτρων και προς το παρόν κανένας δεν μπορεί ούτε καν να φανταστεί πως θα συμεριφέρονται οι βγαλμένοι στην επιφάνεια κάτοικοι της λίμνης. Για όλα αυτά ακριβώς συνομιλήσε στο Ινστιτούτο Αρκτικής και Ανταρκτικής της Αγίας Πετρούπολης ο ανταποκριτής του ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" με τον Βαλέρι Λουκίν, επικεφαλής της ρωσικής ανταρκτικής αποστολής.
-«Ποτέ άλλοτε δεν έκανε κανείς διατρήσεις του πάγου τόσο μεγάλου πάχους. Μάλιστα, αυτό το πηγάδι είναι το βαθύτερο στον κόσμο. Υπάρχουν δύο υποθέσεις σχετικά με την προέλευση της λίμνης. Ορισμένοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να υπάρχει ακόμη και πριν από την εποχή παγώματος της ηπείρου της Ανταρτικής. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε περίπου 30-40 εκατομμύρια χρόνια πριν. Άλλοι θεωρούν ότι η λίμνη αυτή μπορούσε να εμφανιστεί σαν αποτέλεσμα του ξεπαγώματος της κατώ επιφάνειας του παγετώνα λόγω της τριβής του με τα ιθαγενή πετρώματακατά κατά την κίνηση του παγετώνα. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, που μπορούν να κατοικούν στο νερό της λίμνης, αναπτύσσονταν σύμφωνα με τους νόμους της εξέλιξης, που είναι άγνωστοι σε μάς, στους γήινους.
Όπως προκύπτει από τις αναλύσεις των ισοτόπων, που έκαναν οι Ρώσοι ειστήμονες, ο παγετώνας στην Ανταρκτική εμφανίστηκε πριν 423 χιλιάδες χρόνια και τα πιο κοντινά προς τους καιρούς μας στρώματα του πάγου, διαμορφώθηκαν, κατά πάσα πιθανότητα, όχι σαν αποτέλεσμα της συμπύκωσης του χιονιού, αλλά σαν αποτέλεσμα του παγώματος της  ατμοσφαιρικής υγρασίας. Γιατί δίνεται τόση προσοχή στο δοσμένο πείραμα;
Όχι μόνο γιατί ο Άνθρωπος πρέπει να ξέρει την γενέτειρά του- τη Γη. Δοκιμάζουμε επίσης στην Ανταρκτίδα διάφορες μεθόδους αναζήτησης της ζωής σε άλλους πλανήτες του Ηλιακού συστήματος.
Κατά τις εργασίες στη λίμνη Βοστόκ είναι εξασφαλισμένη η στειρότητα. Δηλαδή εξασφαλίζεται η μη διείσδυση στη λίμνη κάποιων μικροοργανισμών που ζουν στη Γη, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τους κατοίκους της. Ταυτόχρονα, εμείς επίσης θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, μιά και μας περιμένει αντανάμωση με τις άγνωστες σε μας μορφες της ζωής. Τέτοιες μορφές της ζωής υπάρχουν σε συνθήκες πίεσης 375 ατμοσφαιρών μέσα στην απόλυτη σκοτεινιά και κανένας δεν ξέρει τι επίδραση μπορούν να ασκήσουν στους σημερινούς κατοίκους του πλανήτη μας»,- παρατήρησε συμπεραίνοντας ο Βαλέρι Λουκίν.
 Εξάλλου, η μελέτη του νερού της λίμνης Βοστόκ  δεν θα αρχίσει νωρίτερα από τον Δεκέμβριο του 2012, επειδή τον Φεβρουάριο στην Ανταρκτική έρχεται το φθινόπωρο και όλες οι εργασίες σταματούν για όλη την χειμερινή περίοδο. Το πηγάδι σε συντηρούμενη μορφη θα μείνει ως το επόμενο ανταρκτικό καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: