Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

Ο ηγούμενος Εφραίμ και ο αθλητής του NFL-Ο Τρόι, η Θεοδώρα και ο γέροντας Παίσιος

Μια εικόνα του Γέροντα Εφραίμ βρίσκεται στα αποδυτήρια μιας ενός εκ των μεγαλύτερων ομάδων φούτμπολ. Χάρη σε ένα σύγχρονο "Σαμψών" που μέσω του γάμου του με μια Ελληνοαμερικανίδα, μυήθηκε ελληνορθόδοξη πίστη.


Στις σελίδες των New York Times φιλοξενήθηκε η ιστορία του Τρόι Πολαμάλου (σ.σ. ο σύγχρονος Σαμψών που λέγαμε) και η σχέση του με τον πνευματικό του, τον ηγούμενο της μονής Βατοπαιδίου!
Την ιστορία του Πολαμάλου ...
την έχουμε γράψει στο παρελθόν. Στην off season επισκέπτεται το Άγιο Όρος και διάφορα ορθόδοξα μοναστήρια στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία. Είναι ενεργό μέλος της ελληνορθόδοξης οικογένειας του Πίτσμπουργκ και κάνει το σταυρό του μετά από κάθε save.
Πιστή συντροφιά στο δρόμο για την κατάκτηση ενός δεύτερου Super Bowl είναι ένα βιβλίο ονόματι "Συμβουλές από το Άγιο Όρος", το οποίο πωλείται στο Amazon και περιέχει γραπτές ομιλίες και γράμματα του Εφραίμ.
Ο Πολαμάλου νιώθει πολύ κοντά στον Εφραίμ και έδωσε το όνομα του μοναχού στον δεύτερο γιο του. Το πρώτο παιδί του Τρόι και της Θεοδώρας βαφτίστηκε Παΐσιος!
Ο Πολαμάλου έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα με τους Πίτσμπουργκ Στίλερς στα επτά χρόνια παρουσίας του στο NFL. Η ζωή του άλλαξε, όπως υποστήριξε, όταν επισκέφθηκε το Άγιο Όρος, προσθέτοντας ότι διέκρινε γύρω του ταπεινότητα και θυσία για το γενικότερο καλό.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ομάδας του είναι ο τελευταίος άνθρωπος που ανεβαίνει στο λεωφορείο, καθώς προσεύχεται για αρκετή ώρα μετά από αγώνα. Στη συνέχεια συγκεντρώνει προσεκτικά ορισμένα από τα προσωπικά του αντικείμενα. Μια φωτογραφία του Εφραίμ, μία εικόνα του Ιησού και μια της Παναγίας.
Οι συμπαίκτες του τον ψήφισαν ως τον πολυτιμότερο παίκτη της ομάδας τη φετινή σεζόν. "Όταν χρειαζόμαστε καθοδήγηση, σε αυτόν στρεφόμαστε. Ο Τρόι είναι σημαντικότερος άνθρωπος από αρκετούς που κηρύσσουν το λόγο του Θεού", τόνισε ο συμπαίκτης του, Τζέιμς Χάρισον.
Ο 29χρονος που έγινε διάσημος σε ολόκληρο τον κόσμο όταν ασφάλισε τα μαλλιά του, παραχωρεί συνέντευξη μόνο όταν είναι υποχρεωμένος με την προϋπόθεση ότι δεν θα μιλήσει για την πίστη του.


 Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη Κυριακή του τελικού του αμερικάνικου ποδοσφαίρου,του Super Bowl όπως είναι γνωστό,όταν θα κριθεί ο πρωταθλητής, αρχίζει και κερδίζει όλο και περισσότερο κόσμο. Ελάχιστοι όμως είναι τόσο μυημένοι ώστε να γνωρίζουν την ιστορία του Τρόι Πολαμάλου, του κορυφαίου αμυντικού των πρωταθλητών Πίτσμπουργκ Στίλερς. Γνωρίζουν τον αθλητή (safety η θέση του στο φούτμπολ) αλλά….
Ήταν μία έκπληξη σε κάθε κοντινό πλάνο ο Πολαμάλου, γεννημένος στη Σαμόα, να κάνει τον σταυρό του όπως οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Αμέσως στο διαδίκτυο για να ψάξουμε μήπως αντί για τη Σαμόα, ήταν από τα μέρη μας. Η αναζήτηση έφερε ακόμα καλύτερα νέα αφού ο σταρ του NFL από το 2007 όταν και βαπτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος λόγω της Ελληνίδας γυναίκας του Θεοδώρας, δεν χάνει ευκαιρία να μιλήσει για την πίστη του και την Ορθοδοξία.
Στην μεγάλη συνέντευξη πριν από τον φετινό τελικό, οι Αμερικανοί είδαν και άκουσαν από την τηλεόραση τον Πολαμάλου να αποκαλύπτει ότι: "Για μένα η Τρίτη είναι ιερή ημέρα αφού μου δίνεται η ευκαιρία να βρεθώ στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Γέννησης της Θεοτόκου μαζί με την γυναίκα μου τη Θεοδώρα. Είναι η μοναδική στιγμή στην εβδομάδα που μπορούμε να πάμε μαζί στην εκκλησία. Στις 08.30 το πρωί ξεκινά η λειτουργία και τελειώνει στις 12.30. Η ατμόσφαιρα είναι μοναδική, κατανυκτική όπως στα χρόνια των Αποστόλων. Πριν γνωρίσω την γυναίκα μου ήμουν Χριστιανός αλλά βαπτίστηκα Χριστιανός Ορθόδοξος όταν αρχίσαμε να βγαίνουμε μαζί. Οι Έλληνες είναι Ορθόδοξοι όπως και οι Ρώσοι, εμείς όμως λόγω του ότι η Θεοδώρα είναι Ελληνίδα, θεωρούμαστε Έλληνες Ορθόδοξοι".
Το 2007, από το καμπ προετοιμασίας των Στίλερς έλειπε ο Τρόι Πολαμάλου. Ήταν η πρώτη προπόνηση του νέου προπονητή Μάικ Τόμλιν ο οποίος απάντησε στους έκπληκτους ρεπόρτερ για την μεγάλη απουσία: "Στηρίζω την απόφαση του Τρόι να εκτελέσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα στην Ελλάδα. Τον καταλαβαίνω και τον περιμένω να επιστρέψει".
Ένα μήνα μετά τη βάπτισή του, ο πατέρας Γεώργιος Λιβανός κάλεσε τον σταρ του NFL και ταξίδεψαν στο Άγιο Όρος, αλλά και στην Αγία Σοφία για να του γνωρίσει την ελληνορθόδοξη παράδοση σε Ελλάδα και Τουρκία.
Μετά από 12 ημέρες στην πατρίδα μας, γύρισε δηλώνοντας αφοσιωμένος στην θρησκεία κι έτοιμος να ταξιδέψει στην Ελλάδα τον Μάρτιο.
Μετά το δεύτερο δακτυλίδι πρωταθλητή, υπάρχει μία υποχρέωση στην οικογένεια Πολαμάλου. Ο νεογέννητος γιος τους πήρε το όνομα Παΐσιος (από τον γέροντα Παΐσιο του Αγίου Όρους) και μόλις βρεθεί χρόνος θα λάβει ευλογία και στην Ελλάδα.
Επί του παρόντος τόσο ο μικρός, όσο και ο μεγάλος Πολαμάλου έχουν τις ευλογίες της ελληνικής κοινότητας στο Πίτσμπουργκ και ιδιαίτερα του μητροπολίτη Μαξίμου: "Κάθε φορά που (σ.σ. ο Τρόι) σταματάει έναν αντίπαλο κάνει τον σταυρό του με τον Ορθόδοξο τρόπο, από τα δεξιά στα αριστερά, και είναι υπέροχο. Προσευχόμαστε για τον Τρόι να είναι υγιής".
Μάλλον οι αντίπαλοί του πρέπει να το εύχονται αυτό, να παραμένουν δηλαδή υγιείς μετά από τα κτυπήματα ενός ανθρώπου που εντός του γηπέδου έχει το παρατσούκλι "κυνηγός κεφαλών".
Έξω από αυτό είναι ένας ακόμα Χριστιανός Ορθόδοξος που φροντίζει το Πάσχα μαζί με την γυναίκα του Θεοδώρα, τον γιο του Παϊσιο, να μην χάσει ούτε μία λειτουργία από την Μεγάλη Εβδομάδα. Σεμνός, ταπεινός σχεδόν ντροπαλός όπως μαρτυρούν οι ομογενείς μας.

proskynitis

Δεν υπάρχουν σχόλια: